Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forradalom előtt...

2011.06.12

Ülök a csendben és gondolkozom. Gondolataim fekete bársonyon gördülnek, puhán, nesztelenül, de mély szomorúságban.

Hova ez a gyász, hova ez a szomorúság, amikor süt a nap, melegszik az idő, az ablak előtt pedig vidám verébcsapat kergetőzik, harsányan csiripelve?

Talán valami rossz előérzet, talán valami minden indokot nélkülöző pessszimizmus. Rossz előképek, sötét látomások egy közeli eseményről, amelyben kezet emel az egykor méltatlanul megdobált, sokáig vérző fejű szolgálatot teljesítő a másik egykori vérző fejű és ugyancsak méltatlanul megdobáltra. Magyar rendőr, magyar tűzoltó, katona vagy akár a magyar büntetésvégrehajtás hivatásosai, függetlenül rendfokozattól, vagy beosztástól,

 

ezt ne tegyétek, mert ezt nem tehetetitek!

 

Legyen ez teljesen felesleges aggodalom, legyen az egész MAREVI akár szánakozás, vagy nevetség tárgya, ez mind belefér. Egy dolog nem férhet bele, hogy akár csak a legkisebb karcolást okozzátok egymásnak. A világ nyugodtan összedőlhet, politikusok ehetnek bármilyen méretű keféket, kezdve a körömkefétől egészen a nagyméretű wc kefékig, az mind belefér, de nektek most egy hajszálatok sem szabad, hogy meggörbüljön, de különösen nem egymás keze által!

Nem akarlak én titeket lebeszélni semmiféle demonstrációról, tüntessetek nyugodtan, vagy kevésbé nyugodtan, de semmiképpen sem erőszakosan. A forradalom, mégha bohócforradalom is, járhat áldozatokkal. Az áldozatok azonban ne ti legyetek! Ne legyetek áldozat egyik oldalon sem, de főleg nem egymás áldozatai. Ha az erőszak erőszakot szül, akkor a békének is békét kell szülnie. Legyen ez a demonstráció fennkölt, magasztos, de erőszakmentes. Akkora erőt képviseltek, amely megengedheti magának, hogy az egész erőszakmentes és elegáns legyen. Tiszteletreméltó elegancia, ez az, ami minden polgár rokonszenvét elnyerheti, talán még az legelfogultabbak, vagy a legelvakultabbakét is. Az eleganciához pedig nincs köze semmiféle lökdösődésnek, vagy erőszaknak. Kérlek titeket, hogy gondoljátok és fontoljátok ezt meg, akármelyik oldalán is lesztek a plexinek.

Ne felejtsétek el, hogy Ti a Mieink vagytok, akármelyik oldalán is fogtok állni a plexinek, így aztán a legkevésbbé sem akarunk sem gyászolni, de még sajnálkozni sem. Ha valamelyikötökbe több vér szorult volna a kelleténél, menjetek inkább vért adni a Karolina útra, mintsem akár egy cseppet hullassatok az utca kövére, a porba.

Nagyon nem szeretném, ha az igazatok kétségbe vonóját látnátok bennem, erről szó nincs. Én is jól tudom, hogy az Európai Unió jogrendjének egyik alappillére a szerzett jogok tiszteletben tartása. Azt is jól tudom, hogy a már megszerzett jogokat visszaható, hátrafelé rendelkező szabályokkal semmissé tenni enyhén szólva is aggályos. Vívjátok meg tehát forradalmatokat, de legyen ez szimbólikus és semmiképpen sem kétkezi küzdelem.

Most kívánok tehát nektek teljes, jó lelki erőt egészséget most és nemkülönben a 96 óra múlva bekövetkező események idejére, de  ha lehet,  még utána is.

 

Némi szorongással vegyült szeretettel:

 

a MAREVI.